В останні роки все більше простежується тенденція на розведення домашнього господарства за допомогою інкубаторів. Це пояснюється порівняно невеликими витратами. Наприклад, завдяки інкубатору навіть початківець фермер може виводити сотні пташенят. У той час як одна качка може висиджувати до 20 яєць. При цьому потрібно стежити за тим, щоб вона не злазила з гнізда, та й часто молодняк з’являється різношерстий і не завжди здоровий і міцний.

Качині яйця в інкубаторі, як правило, вилуплюються разом в один і той же час. І це значно спрощує процес подальшого догляду за ними. Інкубація качиних яєць в домашніх умовах дозволяє отримати висновок каченят з мінімальними витратами часу і сил. Все, що потрібно – обзавестися сучасними інкубатором, або змайструвати його самому, відібрати яйця для інкубації і слідувати інструкції по закладці яєць в інкубатор. Далі в статті ми докладно опишемо весь процес інкубації індоуток.

Особливості збору та зберігання качиних яєць для інкубатора

Ясна річ, що кожен фермер хоче отримати якомога більше життєздатних каченят після інкубатора. Але щоб витрачені ресурси у вигляді часу і сил окупили себе, необхідно приділити особливу увагу ще на моменті збору яєць. Ось кілька рекомендацій по збору і зберігання качиних яєць для інкубації. Дотримуючись цих порад, відсоток вибракування буде мінімальний:

  • Дотримання чистоти пташника. У місці, де знаходяться качки, та й будь-які інші птахи, не повинно бути цвілі, паразитів та інших інфекцій.
  • Регулярна зміна підстилки також буде гарантом дотримання порядку в пташнику.
  • Збір яєць двічі в день, а в особливо спекотні або ж навпаки холодні дні потрібно збирати яйця три-чотири рази. Так як вони можуть зіпсуватися при таких погодних умовах.
  • Частий огляд несучок на наявність інфекцій і різного роду хвороб.

Качині яйця закладають в інкубатор одним заходом, тобто однієї великої партією. Це забезпечить практично одночасне вилуплення каченят і спростить догляд за ними під час інкубації. А поки фермер займається збором достатньої кількості яєць, їх потрібно десь зберігати. В принципі, це може бути будь-яке приміщення або місце, наприклад в коморі. Але тут є пара нюансів, дотримання яких позначається на етапі інкубації.

Особливості зберігання качиних яєць до закладки в інкубатор:

  • Яйця зберігають у прохолодному місці, температура якого знаходиться на рівні 10-15 градусів.
  • Вологість повітря при зберіганні має не останнє значення. Вона повинна бути на рівні 75% – 80%.
  • Ще один частий питання від новачків: скільки можна зберігати яйця до закладки в інкубатор? Цей термін складає не більше 8 днів. Зрозуміло, по закінченню цього терміну вони не “пропадуть”, але врахуйте, що відсоток вибракування з кожним днем ​​ставатиме все більше.

Якщо, читаючи всі ці рекомендації, вам здається, що тут стільки нюансів і взагалі це все дуже складно, незрозуміло і заплутано, то повірте, це лише на перших порах. Після першої інкубації яєць індоуток вся інформація вляжеться в голові і більше не буде викликати труднощів.

Відбір качиного яйця для інкубації

Перед тим, як приступити до інкубації каченят в домашніх умовах, слід провести ретельний і жорсткий відбір всіх яєць, які ви зібрали. Навіть якщо ви дотримувалися всі рекомендації по їх зберіганню. Але самі яйця були з микротрещинами або з травмованим жовтком, то не має сенсу закладати їх в інкубатор, оскільки зародок просто не зможе розвинутися, як би ретельно ви за ним не доглядали. При відборі яєць на інкубацію звертайте увагу на наступні моменти:

  1. Качині яйця повинні мати однорідний колір і буде просто відмінно, якщо на шкаралупі відсутні будь-які вкраплення або яскраві плями.
  2. Нарости і напливи на шкаралупі також не допускаються до інкубації.
  3. Звертайте увагу на розмір, яйця повинні виглядати приблизно однаково.
  4. Огляньте яйце на наявність тріщин. Це можна легко зробити за допомогою овоскопа.
  5. овоскопирования також допоможе прояснити стан жовтка. Він повинен розташовуватися строго по центру, а його контур в ідеалі – чітко окреслений.

Навіщо потрібно робити овоскопирования? Багато починаючі фермери і власники домашнього господарства задаються цим питанням. Без овоскопа просто неможливо провести нормальну, адекватну оцінку стану зародка і всієї тієї рідини, що знаходиться під шкаралупою. Просвічуючи кожне яйце звертайте увагу на те, щоб білок був абсолютно “прозорим”, тобто, без будь-яких сторонніх плям. Повітряна камера всередині була середніх розмірів і розташовувалася безпосередньо під тупим кінцем.

Овоскопирования значно спростить процес відбору і допоможе виявити особливості кожного яйця, яке ви збираєтеся відправити в інкубатор. Ну і після всіх цих махінацій нарешті можна приступати до того самого довгоочікуваного моменту – інкубація в домашніх умовах.

Правила інкубації качиних яєць

Від того як ви здійсните ятати яєць, буде залежати подальша доля всього молодняку. Досвідчені фермери рекомендують здійснювати закладку саме ввечері, тоді каченята почнуть вилуплюватися до ранку або вдень. Закладати яйця потрібно гострим кінцем донизу. Але тут є виняток: яйця качки мускусною породи потрібно класти горизонтально. Також враховуйте особливості свого інкубатора. Температурний режим – ще один важливий параметр. Таблиця інкубації качиних яєць показує, що чим ближче до дати Х, тим нижче повинна бути температура в інкубаторі. А вологість, навпаки, вище. Якщо фермер не контролюватиме показники вологості, каченя ризикує загинути ще на стадії ембріона.

Яйце птиці потрібно постійно обприскувати. Для цього підійде проста чиста вода або ж ви можете піти далі і підготувати слабкий розчин марганцівки. Зрошувати яйця можна з п’ятого дня інкубації двічі в день. Крім того, не забувайте перевертати яйця. Якщо ваш інкубатор не робить цього автоматично. Для спрощення процесу можна зробити позначки з двох сторін: Х і О. Перевертають яйця мінімум 4 рази на добу. Саме цей процес прив’язує фермера до інкубатора.

На середині інкубації яйця повторно проходять овоскопирования. Це допоможе визначити чи правильно розвивається ембріон і виявити ті зародки, які перестали це робити в силу різних причин: від перегріву або від обмороження, недостатній вологості і так далі. Насправді факторів може бути дуже багато. Так що повторне овоскопирования просто обов’язково.
 
Птахівник, який займається інкубацією мускусних качок повинен запастися терпінням, оскільки саме ця порода знаходиться в інкубаторі до 36 днів, а вто час як всі інші качки починають прокльовувати шкаралупу на 28- е добу.

Вивід каченят в інкубаторі

Коли каченята почнуть прокльовується не поспішайте діставати їх з інкубатора, вони повинні гарненько обсохнути. Також дуже важливо, щоб птах сама вибралася з шкаралупи. Допомагати можна лише в тому випадку, якщо каченя ну вже зовсім ніяк не справляється. Здоровий молодняк в середньому важить близько 60-70 грам. Ознаки здорової птиці полягають в її умінні впевнено стояти на двох лапках, бути рухливою і активною. При цьому у них повинен бути великий апетит і звичайно ж великий і м’який пух. Забарвлення качок може бути різним, не надавайте цьому особливого значення. Тут природа вирішує сама.

Після того, як всі пташенята виберуться з шкаралупи і обсохнуть, огляньте їх на чистоту очей, дзьоба і пуповину. Вона повинна бути добре зарубцованной. Ще зверніть увагу на животик. Добре, якщо він буде пружним, це означає, що каченя повністю здоровий і в перспективі зможе нести якісні яйця. Якщо все пташенята пройшли перевірку, можна задуматися про те, щоб переселити їх в більш просторе місце і при гарній погоді влаштувати їм першу прогулянку. Місце, де будуть мешкати нові мешканці, звичайно ж має бути сухим, чистим, з наявністю годівниць і поїлок.

Власне, це і всі рекомендації по інкубації качиних яєць в домашніх умовах. Сподіваємося, дана стаття допоможе уникнути багатьох помилок і досягти високих результатів в розведенні качок мускусної породи. Але перш за все потрібно любити свою справу і займатися инкубацией із задоволенням. Тоді все буде виходити простіше, легше і ефективніше. А всі турботи по домашньому господарству не зможуть викликати тугу і нудьгу.

Купити качині яйця для інкубації можна на нашому сайті!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *