Инкубационное яйцо индюка биг 6

Інкубація курячих яєць – процес, який був освоєний нашими предками понад сто років тому. Сьогодні, більшість людей, навіть ті, хто ніяк не пов’язаний з інкубацією яєць, фермерством і іншим, чули про так звані інкубатори для курчат.

Кінець 1890-х років ознаменувався винаходом однієї з перших моделей інкубатора. І можна сказати, що з цього часу в фермерстві підхід до вирощування курчат змінився. Але довгі роки виводок курчат за допомогою інкубатора трималося в таємниці. На щастя, зараз будь-яку інформацію стосовно інкубації яєць в домашніх умовах можна знайти в Інтернеті за лічені секунди.

Протягом багатьох років інкубатори для курячих яєць і технологія виведення яєць змінювалася і модернізувалася. Такі поняття, як: овоскопирования курячих яєць, вологість і температурний режим увійшли в повсякденне життя практично всіх причетних до фермерського господарства. Далі в статті розповімо про тонкощі інкубації курячих яєць в домашніх умовах.

Перший крок: вибір інкубатора

Інкубатор – це спеціальний пристрій, призначений для заміни квочки. Подібну техніку для виведення курчат можна придбати в магазині в готовому вигляді або підключити кмітливість і змайструвати домашній інкубатор власними руками.

Якщо ви вирішили йти простішим і зрозумілим шляхом і зробити вкладення в уже готову модель інкубатора, тоді при покупці обов’язково звертайте увагу на наявність таких технічних характеристик:

  • Можливість зміни положення лотків, в які проводиться закладка яєць;
  • Наявність функції автономної роботи інкубатора;
  • Здатність провітрювання інкубатора;
  • Підтримання стабільної та оптимальної температури і вологості всередині інкубаційного пристрої;


Температура в інкубаторі для курячих яєць грає важливу роль, тому до вибору інкубатора і його технічними параметрами слід поставитися з усією серйозністю. Крім вищеописаних параметрів, вагоме значення мають такі фактори, як зручність і практичність в експлуатації.

Зрозуміло, саморобні інкубатори поступаються в деяких моментах, але з переваг варто виділити той факт, що за вартістю він обійдеться набагато дешевше. Тут вже рішення у виборі приймає кожен сам.

Другий крок: вибір яєць

Здавалося б, інкубація курей – процес, який вимагає особливих знань і навичок. Потрібно всього-то вибрати якісний інкубатор, залежить в нього яйця і через деякий проміжок часу можна насолоджуватися результатом у вигляді вилупилися курчат. Але в реальності фермери стикаються з низкою труднощів.

Перед тим як здійснювати закладку яєць в інкубатор, потрібно приділити час відбору яєць. Витративши трохи більше часу на даному етапі, можна уникнути можливих втрат в кількості вилупилися курчат.

Одне з основних умов для інкубації яєць – здорові несучки. Тобто, кури не повинні страждати будь-якими захворюваннями, оскільки деякі з хвороб можуть передаватися у спадок курчатам. І тоді час і зусилля, витрачені на інкубацію яєць зійдуть нанівець.

Отже, які яйця можна закладати в інкубатор?

  • Ті, що не мають явних дефектів у вигляді сколів і тріщин на шкаралупі.
  • Для інкубатора рекомендується використовувати яйця не старше 7 діб.
  • Яйця на вигляд повинні виглядати ідеально, без будь-яких пошкоджень і дефектів.
  • У яєць, придатних для інкубації, жовток знаходиться в центрі. Визначити це допоможе процедура під назвою овоскопирования яєць.
  • Успішна інкубація курячих яєць в домашніх умовах вимагає дотримання багатьох нюансів.

Третій крок: закладка яєць

На виведення курчат впливає безліч факторів: від температури, вологості і кількості обертань до самого розміру яєць. Закладаючи яйця в інкубатор, звертайте увагу на їх розмір. Яйця не повинні бути занадто великими або дуже дрібними. Ідеальна вага яйця не повинен перевищувати 65 грам.

Ще один дуже важливий момент – перед тим, як закласти яйця в інкубатор, його потрібно прогріти до +36 градусів. В іншому, сучасний автоматизований інкубатор буде виконувати більшу частину роботи за вас: стежити за вологістю і температурою, перевертати лотки. Якщо ж, інкубатор не найновіший або саморобний, все це доведеться провертати вручну.

Крім дезінфекції самого інкубатора слід продезінфікувати і самі яйця. Зробити це можна за допомогою розчину хлорного вапна. Він вб’є всі можливі живі мікроорганізми на поверхні шкаралупи та при цьому не несе шкоду яйцю. Щоб відстежити правильність обертання ,, збоку яйця потрібно зробити невелику позначку.

Всі вищеописані заходи допоможуть зробити процес викладки яєць простим, зрозумілим і швидким.

Таблиця режиму інкубації курячих яєць

Наступний етап після закладки яєць – ведення таблиці інкубації курячих яєць, яка складається з декількох етапів, а саме:

Перший етап 1-7 день.
В даний проміжок часу відносяться такі види робіт: закладка яєць в інкубатор. Прогрів і установка температури в межах 36-38 градусів за Цельсієм. Дотримання вологості повітря 60%.

Другий етап 7-11 день.
На даному етапі триває зародження ембріона і в цей період температуру необхідно знизити до 35-37 градусів тепла, при цьому вологість повинна відповідати позначці 50%.

Третій етап 11-21 день.
У третьому, завершальному періоді вологість потрібно знизити ще на 5 відсотків, і тримати її на рівні 45% до першого писку. Потім можна збільшити до 70%, а температуру підняти до 37-39 градусів. Через три тижні пташенята почнуть прокльовується. Але витягувати їх з інкубатора не варто. вони повинні повністю обсохнути і тільки потім можна відпускати їх у вільне плавання.

Особливості інкубації яєць

Ми крок за кроком розповіли, як відбувається процес інкубації курчат в домашніх умовах. На завершення статті хочемо зробити акцент на деяких особливостях, дотримання яких дуже важливо.

На першому етапі в яйцях відбувається формування ембріона і цей етап дуже важливий для подальшого успішного і здорового розвитку плоду. Тому приблизно на середині першого етапу інкубатор повинен провітрюватися. Крім того, не можна допускати перегріву яєць. Зрозуміло, дотримання температури теж дуже важливий момент і як би не хотілося додати пару градусів, цього робити категорично заборонено. Оскільки перегрів надає більше шкоди, ніж користі.

Щоб більш точно вимірювати температуру в інкубаторі, необхідно наблизити термометр якомога ближче до шкаралупи. Якщо градуси вище рекомендованої норми, потрібно якомога швидше охолодити яйця. А, щоб досягти оптимальних показників вологості, можна просто опустити в воду невеликий клаптик тканини.

При цьому потрібно не забувати спостерігати за розвитком ембріона. Як вести спостереження за розвитком зародка? Дуже просто, за допомогою овоскопирования, це допоможе виявити не що розвиваються зародки. Першу таку перевірку можна зробити на середині першого етапу інкубації яєць.

Якщо при огляді чітко простежуються кровоносні судини і вони розподілені рівномірно – причин для паніки бути не повинно. Це означає, що ембріон розвивається як потрібно. Якщо зародок більше схожий на пляму, з нього навряд чи вилупиться курча. І в принципі, його можна витягти з інкубатора завчасно. Якщо ж кровоносні судини простежуються нечітко або спостерігається велике скупчення по центру, це означає, що ембріон розвивається з невеликою затримкою, але йому ще можна дати шанс.

Сподіваємося, ці рекомендації допоможуть спростити інкубацію яєць в домашніх умовах. А придбати яйця для інкубатора можна на нашому сайті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *